İnternet üzerinden yüzyüze destekli verilen BTSP programında başarılı olmak


Bilgi Teknolojileri Sertifika Programında (BTSP) başarılı olmak için mezun katılımcılara sorduğumuz bazı sorulara verdikleri tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Başarılı bir online öğrencinin bireysel özellikleri nelerdir? (Yaşı, mesleği, ön bilgisi, geçmiş deneyimleri başarısını etkiler mi?) Online derse ya da programa katılmadan önce hazırlık yapmak gerekir mi?

"En önemli bireysel özelliğin sorumluluk sahibi ve disiplinli olma olduğunu düşünüyorum. Bunlar olmadan programa katılmak anlamsız. Üniversite okuyan yada okumuş veya analitik düşünce sistemine sahip herhangi birisinin kursa katılabileceğini düşünüyorum. Hazırlık gerektiğini düşünmüyorum. " Doruk Y.
  
"Yaşın çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Belki orta yaşın üzerindeki (50 yaş üzeri)insanlar için uygun olmayabilir. Ama kesinlikle en az üniversite mezunu veya üniversite öğrencisi olmalı. Her meslekte insan online eğitim alabilir bence..." Çiğdem Ö.

"Bence başarıdaki en önemli faktör konuya ilgii duymak ve azimli olmak. Katılımdan önce hazırlık yapmak çok gerekli değil. " Murat Ö.

"Bir öğrencinin hangi eğitim türünde olursa olsun kararlı olması lazım. Eğitimde hedef eğitimin sunduğu bilgileri öğrenmek ve eğitimden sonra da bunu uygulayabilmek.Hedefe ulaşmaya kararlı bir öğrenci eğitim boyunca gerekli çalışmayla başarılı olabilir. Soruda sıralanan faktörler sadece hedefe ulaşmada bazı kolaylıklar ya da zorluklar oluşmasına neden olur. Fakat hedefe ulaşmadaki kararlılığın yanında başarıya ulaşmada mevcut avantajların ya da dezavantajların bir önemi yoktur..." Fatih A.

Başarılı bir online öğrenci nasıl ders çalışmalı? Sizce, en faydalı yöntem ve teknikler nelerdir?

"Başarılı bir online öğrenci, öncelikle haftalık ders programını hafta aksatmadan çalışmalıdır. Chatleri düzenli takip etmelidir ve bana göre de en önemlisi verilen ödevleri günü gününe yapmalıdır. Notlardan çok, verilen kaynak kitapların daha yararlı olduğunu düşünüyorum. " Zeynep Y.

"Kısa süreli ama sürekli çalışmak çok önemli. Her gün 1 saat vakit ayrıldığında başarılı olmamak mümkün değil. Haftalık konuların okunması, verilen alıştırma ve ödevlerin yapılması öğrenilenlerin kalıcı olması için yeterli. Çünkü ödevler ayrıca araştırma gerektiriyor zaten..." Betül S.

 "Online eğitimin en güzel özelliği sürekli bilgisayar başında takipte olmanızı gerektirmesidir. Kafanıza bir şey takıldığında hızlıca internet üzerindeki diğer sitelere bakabiliyorsunuz. Bir öğrenci olarak kitaptan ders çalışırken, kafama bir şey takıldığında interneti kullanmak bana zor gelir, bu da dikkatimi dağıtır. Katılımcılara tavsiyem, interneti çok iyi kullanarak anlamadıkları yerleri geçiştirmeden müdahale etmeleri gerekir. Zaten bu şekilde çalışan kişiler, programda verilen bilgilerin de üstünde birikime sahip olurlar. Uzun uzun yazarak çalışmak yerine, basit cümleler, şemalar ve şekiller kullanarak dersleri izlemek bana daha faydalı oldu. Bu şekilde ezberden ziyade, konuların mantığını anlamış oldum." Berker H.

Derslere ne kadar ve nasıl zaman ayırmalı? Zaman yönetimini nasıl yapmalı? (günlük, haftalık, aylık)

"Bence dersin yoğunluğuna, ön bilgine bakılarak derse ne kadar zaman ayrılması gerektiği belirlenmeli. Genel olarak şu kadar saat diyemeyiz. Her öğrenci ve ders için bu zaman değişebilir. Fakat bence zaman yönetimi olarak haftalık bir zaman yönetimi benimsenmeli. Bizim derslerimizde her hafta yeni konuların okumaları ekleniyordu. Bizde çalışan insanlar olarak günümüz günümüze uymadığı için (bazı insanlar bazen mesaiye kalmalı vb..) haftalık zaman birimi bizim etkili çalışmamızda önemli rol tutuyor. Düzenli çalışılırsa, çok fazla zaman geçmediği için konular daha kolay hatırlanıp aralarında ilişki kurmak kolaylaşıyor." Neşe S.

"Haftalık 5-10 saat arasında bir çalışma kesinlikle gerekli. Günlük programları uygulamak her zaman mümkün olmuyor ama her haftasının konusu o hafta içindeki değişik zamanlarda mutlaka takip edilerek öğrenilmeli ve bir sonraki haftaya herhangi bir konuyu sarkıtmamak gerekli." Oylum S.

"Derslere günde 1 saat ayrılırsa çoğu şey hallediliyor. Fakat çoğumuz çalışan olduğumuz için günlük 1 saat bile bazen ayıramıyoruz hafta sonları yükleniyoruz. Zorda üstesinden gelinebilir." Okan Ö.

Eğitmen ve diğer öğrencilerle iletişimi nasıl olmalı? Öğrenci olarak e-mail, chat ve tartışma gruplarını nasıl ve ne zaman kullanılmalı?

"Sanal ortamda tüm sanal iletişim yollarıyla bilgilerimizi paylaşıyoruz, bu nedenle bence hepsi kullanılmalı. Eğitmene e-mail yoluyla, forum yoluyla ulaşılmalı. Bu kanallar, gerektiğinde hep kullanılmalı. Özellikle tartışma grupları her gün düzenli takip edilmeli. Chatler kesinlikle kaçırılmamalı." Çiğdem Ö.

"Chatleri mutlaka takip etmelidir. Chatlerde sorulan soruları ayrı 1 yere yazıp tekrar gözden geçirmelidir. Ödevlerde ya da konularda anlamadığı yerleri internetten araştırmalı ve tartışma gruplarına yazmalıdır." Zeynep Y.

"Anlaşılamayan hususların eğitmenler ile paylaşılmasının muhakkak ki yararı olacaktır. Ben program sırasında tartışma gruplarının ve sohbet odası kayıtlarının çok yararını gördüm. Online katılım sağlanamasa da vakit olduğu zaman mutlaka bu ortamlardaki konulara göz atılması gerekiyor." Abdullah K.

En son değiştirme: Wednesday, 9 August 2017, 11:44 AM